28. 6. 2007

USB mikroskop

Tu najdete strucny navod ako si zhotovit jednoduchy mikroskop.


V prvom rade potrebujete jednu zbitocnu CD-ROM, svietiva LED, lacny rusky dalekohlad za 100,-Kc a jednu USB kameru.


Postup je nasledovny:
1.) Z CD-ROMky vyberte citaciu hlavu (Ale tak aby sa neposkodila optika). Odmontujte z hlavy nepotrebne veci (Fotodioda, laser). Magneticke vychilovanie hlavy nevyberajte.


2.) Zoberte LEDku a primontujte ju tam kde bol laser. V citacej hlave by malo byt poloprepustne zrkadlo. Dioda smeruje na zrkadlo tak aby jej odraz presiel cockou von.


3.) Najdite si vyvod cievky ktora riadi cocku hore/dole. Moze sa pripadne aj vyskusat ci funguje, ale pozor na napajacie napetie, pouzite radsej v serii nejaky odpor, tak aby prud cievkou nebol vetsi ako 200mA (uz i to je dost). Vyvediemie kabel od tejto cievky.


4.) Zobereme dalekohlad, a namiesto koncovej cocky (ta najvetsia, ktora sa da vetsinou vysrovbovat) dame nasu citaciu hlavu, ale tak aby mala cocka smerovala von a obraz ktory zvetsuje aby presiel skrz poloprepustne zrkadlo do dalekohladu.


5.) Tam kde sa pozera do dalekohladu tam namontujeme USB kameru. Pred tym vsak odmontujeme optiku z USB kamery a hole CCDko umiestnime na vhodnu polohu tak aby premietany obraz dopadol na CCD cip.


6.) Utesnime vsetky otvory aby neprenikalo zidne svetlo dnu.


Hotovo!


Predmet umiestnujte asi 1-3mm pred citacou hlavou. Obraz zaostrujte pomocou cievky na vychilovanie.


Mne sa to podarilo a preto vam chcem ukazat par fotek ktore sa mi podarili pri zvetsovani integrovaneho obvodu:










Žádné komentáře: